Vastgoed gaat uit z’n dak

Vastgoed gaat uit z’n dak

De Krant De Belg raakt maar niet verlost van zijn baksteen in de maag. Uit cijfers van de notarissen blijkt dat vorig jaar een recordaantal transacties werd afgesloten terwijl de prijzen bleven stijgen.

Vastgoed was nooit zo populair als vorig jaar. Het aantal transacties dikte aan tot 329.000 of 0,8% meer dan tegenover het recordjaar 2016, zo leert de Notarisbarometer. De lage rente vormt daarbij een belangrijke steun. Notaris Bart Van Opstal wijst ook op het groeiend optimisme bij de Belgen: “Het aantal nieuwe jobs zit in de lift en het aantal startende ondernemers blijft groeien.” En hoe meer jobs, hoe meer gezinnen kunnen besteden aan huisvesting. Ook de 50-plussers, die op zoek zijn naar een interessante belegging, blijven de weg vinden naar vastgoed.

De lichte toename van het aantal transacties is gepaard gegaan met een verdere prijsstijging. Voor een huis wordt in ons land gemiddeld 240.451 euro (+2,5%) betaald, of 5.900 euro meer dan het jaar voordien. In Vlaanderen, waar de prijs met 2,6% aandikte, moet op 266.928 euro gerekend worden. De cijfers bij ERA liggen in dezelfde grootorde. Het makelaarsnetwerk berekende dat een woonhuis vandaag bijna een kwart (23,1%) duurder is dan tien jaar geleden. Als men evenwel geen rekening houdt met variabelen als het type van de woning, de locatie of het aantal kamers, dan is de prijsverhoging beperkt tot 15,7%. “Als men dan ook de inflatie in rekening brengt, dan zijn de werkelijke prijzen 3,4% goedkoper dan tien jaar geleden”, zegt vastgoedeconoom Sven Damen. Ook appartementen zijn vorig jaar 2,5% duurder geworden, tot gemiddeld 215.440 euro. In Vlaanderen ligt de gemiddelde prijs op 220.268 euro (+2,3%).

Ook dit jaar rekenen de vastgoedexperts op een dynamische vastgoedmarkt. Toch moeten geen forse prijsstijgingen verwacht worden. “Er zijn elementen die een prijsdrukkend effect zullen hebben”, benadrukt ERA-topman Iain Cook. “Het is zeer waarschijnlijk dat de hypotheekrente zal stijgen. Bovendien zullen de banken strenger zijn bij het toekennen van leningen boven de 80% van de aankoopprijs. En we verwachten ook een lichte terugval van de belangstelling van beleggers in bakstenen. Ten slotte zullen kopers in Vlaanderen hun aankoop mogelijk uitstellen tot na de verlaging van de registratierechten.

Nog dit opvallend feit: uit onderzoek van makelaarsnetwerk ERA en de KU Leuven blijkt dat woningen die in de buurt van een windturbine liggen, bij een verkoop minder opbrengen dan een vergelijkbaar huis zonder turbine in de nabijheid. “Woningen binnen een straal van 500 meter rond een windmolen zijn 3,5% minder waard. Tot twee kilometer is dat 2,66%, en tot drie kilometer 1,1% minder. Vanaf drie kilometer is het effect verwaarloosbaar”, zegt Sven Damen.