Notarisbarometer #33: “Eerste semester 2017 op gelijke hoogte als recordjaar 2016”

De notarisbarometer: een betrouwbare vinger aan de pols van de vastgoedmarkt.

De “Notarisbarometer” peilt elk trimester naar de activiteit in ons land op vlak van de gezinnen, ondernemingen en vastgoed. Het gaat in deze om erg betrouwbare cijfers. De data zijn immers afkomstig uit het aantal dossiers dat elke maand in de notariskantoren wordt opgestart. Wat vastgoed betreft, gaat het o.a. om de verkopen van de afgelopen drie maanden.

De vastgoedmarkt in België in perspectief.

Het aantal vastgoedtransacties lag hoog in de drie regio’s: in vergelijking met het 3de trimester 2016 waren er +5,7% meer transacties in Brussel, +2,5% in Vlaanderen en +3,7% in Wallonië.

Tot nu toe was 2017 trouwens een druk jaar op het vlak van vastgoed: in de eerste 9 maanden van dit jaar waren er in vergelijking met dezelfde periode in 2016 (wat nochtans een absoluut recordjaar was) toch nog +1% meer transacties.

De gemiddelde prijs van een woonhuis in ons land steeg het afgelopen trimester met +1,7% en bedroeg 243.344 EUR, een historisch record. Ook In Vlaanderen en Wallonië was de gemiddelde prijs van een woonhuis nog nooit zo hoog.

De gemiddelde prijs van een appartement bleef stabiel en klokte af op 218.294 EUR

Prijzen van appartementen blijven stabiel.

Notarisbarometer, vastgoedprijzen de kust, investeringsappartement

In de provincie West‐Vlaanderen is de gemiddelde prijs van de appartementen stabiel in vergelijking met het 1ste trimester van 2017 en blijft ook de hoogste gemiddelde prijs in Vlaanderen met 258.433 EUR. De hogere prijs van de appartementen in West-Vlaanderen moet vooral gezocht worden in Belgische kust. Dankzij de aangename omgeving is de vraag naar appartementen aan de Belgische kust nog steeds hoog.

Een investeringsappartement aan zee blijft een slimme keuze.

De vele geïnteresseerden voor een appartement aan zee betekenen natuurlijk ook meteen dat investeren in een appartement aan zee nog steeds loont. Voor u op pad trekt om enkele appartementen te verkennen, stelt u zichzelf dus maar best even volgende vragen:

  • Geniet u er zelf van als tweede verblijf?
  • Of rekent u eerder op iets dat meer opbrengt dan uw spaarboekje?

Wat uw antwoord op bovenstaande vragen ook is, bekijk gerust ons aanbod appartementen aan de kust.
Of blader even door deze digitale editie van de Notarisbarometer.