Kustvastgoed kent desondanks Covid-19 een Grand Cru jaar!

KUSTVASTGOED KENT DESONDANKS COVID-19 EEN GRAND CRU JAAR !

FACTS
Desondanks de abrupte verstoring van de vastgoedmarkt tijdens de maanden maart en april, werd 2020 een extreem druk vastgoedjaar voor ons bedrijf. We verkochten in 2020 voor het eerst meer dan € 100 miljoen euro kustvastgoed, goed voor exact 255 fonkelnieuwe appartementen. Door “de coronarush” klom onze omzet in 2020 spectaculair t.o.v. het recordjaar 2019, in concreto maar liefst met 36% en dit terwijl we slechts 10 maanden op volle kracht konden draaien. De gemiddelde prijs kwam uit op € 406.500 per unit exclusief de kosten, maar liefst een stijging van 14% t.o.v. het topjaar 2019. 60% van alle verkopen komen momenteel uit Oostende, dankzij onze drie stadsvernieuwende projecten SKY Towers, The Waves en Green C. Hiermee bestendigen we onze positie als marktleider in de grootste vastgoedstad van de Belgische kust.

WHY
Een éénduidige of volledige verklaring voor deze kwantumsprong kunnen we niet geven, maar we vermoeden dat deze minstens drieledig verklaard kan worden:
✔ Het aanbod van onze vastgoedgroep is de laatste 5 jaar quasi verdubbeld én nog diverser geworden dan voorheen, waardoor we op vandaag een bredere doelgroep bereiken.
✔ De rente op hypothecaire kredieten staat nog steeds historisch laag alsook de rente op de spaarboekjes, wat er toe leidt dat u actiever op zoek gaat naar een beter rendement voor uw spaargeld. Naast vastgoed zijn er maar weinig waardige alternatieven die op vandaag een zekerheid bieden, gekoppeld aan een aangenaam rendement.

✔ Na 9 maanden Covid-19 stellen we vast dat heel wat mensen een mindswitch gemaakt hebben en dat daarom vakanties dicht bij huis sterk aan populariteit winnen. Daarenboven wenst iedereen – indien er zich iets zou voorvallen – snel terug thuis te geraken zonder afhankelijk te zijn van luchtvaartinstanties. Ook de kwaliteit van de Belgische gezondheidszorg doet mensen beslissen om toch in eigen land te investeren.

Daarenboven hebben de verschillende lockdownperiodes en het massale thuiswerken heel wat mensen aan het denken gezet over hun work/life balans,. Deze gewijzigde mindset is een belangrijke factor geweest om nu toch dat specifieke appartement aan de kust aan te kopen en quality time met het gezin meer naar voor te schuiven.
We constateren trouwens dat de verkoop van nieuwbouwappartementen aan de kust boomde in 2020, maar dat in het binnenland de verkoop van vastgoed een lichte krimp kende. Dit onderstreept en bevestigt nogmaals onze derde stelling.
FUTURE
Wij kijken met veel enthousiasme en gedrevenheid uit naar 2021, waarvan we vermoeden dat de rush van 2020 wellicht niet zal blijven duren maar alle parameters wel goed staan om er een geslaagd jaar van te maken.
Dankzij heel wat bijkomende vergunningen in 2020 beschikken we momenteel over een vergunde pipeline van 1400 units goed voor € 475M nog te realiseren vastgoed. Ons huidig commercieel aanbod behelst 450 nieuwbouwappartementen en we lanceren daarenboven in 2021 terug 6 nieuwe topprojecten goed voor 350 extra units.
Begin maart 2021 lanceren we Green Lane (67 units) gelegen aan het Normandpark te Middelkerke en Seaflower (43 units) te Bredene gelegen op de eerste lijn met zichten op duinen en zee. We kijken er samen met u reikhalzend naar uit.
Zoals u kunt lezen zorgen we voor een voldoende ruim aanbod om aan de vraag te kunnen voldoen en wie weet zit uw droomappartement hier misschien tussen … ? Aarzel niet en bel ons als eerste op 059 80 91 91.

NEEDS
Dankzij de uitstekende verkoop zijn wij voortdurend actief op zoek naar geschikte bouwgronden of reconversiepanden waar we residentiële of multifunctionele projecten kunnen realiseren. Wij wensen onze pipeline op korte termijn te stretchen van 6 naar 9 jaar teneinde de termijn van de steeds complexere vergunningsprocedures het hoofd te bieden. Concreet zijn wij op zoek naar gronden waar er een potentieel is om minstens 50 units (5000 m² BVO) te realiseren in de provincies Oost- en West-Vlaanderen, met sterke focus op de kust.
Wij voorzien hiervoor in 2021 en 2022 een aankoopbudget van € 60M en kunnen zeer snel en discreet beslissen door onze solide basis en KMO-structuur.

Indien u, als eigenaar of makelaar, gronden heeft die in aanmerking komen vragen wij u om contact op te nemen via ons gekende nummer 059/80.91.91 of via aankoop@vastgoed-degroote.be

Tot slot wensen wij al onze klanten en stakeholders uitdrukkelijk te bedanken om hun vertrouwen te schenken aan onze vastgoedgroep.

We wensen u en uw gezin alvast een gezond en ambitieus 2021 toe!

David Degroote
COO – MEMBER OF THE BOARD