De kerstvakantie in Oostende: de kust als bestemming in de winter.

U houdt van de kust maar ook van gezelligheid, shoppen, kunst, kerst of -gewoon- lekker eten? Zak dan deze winter zeker eens naar Oostende af. Naast uw deugddoende winterse strandwandeling staat er immers heel wat te gebeuren in Oostende deze winter. Van schaatsen op een meer dan duizend vierkante meter grote vijver tot een spetterend eindejaarsvuurwerk. Deze winter barst het van de belevingen in Oostende. Er zit vast iets bij wat u niet wenst te missen. We zetten graag even enkele zaken op een rij.

Oostende in de winter is meer dan kerstsfeer alleen

Natuurlijk speelt de kerstperiode een belangrijke rol in de winter van de Stad Oostende. Maar Oostende in de winter is zoveel meer dan de kerstsfeer alleen. Laat ons beginnen met de klassieker: de winterse strandwandeling. Deze typische activiteit laat u zowel geestelijk als fysiek ten volle genieten van de koningin der badsteden. Altijd een goed idee, toch?

Deze winter gaat de Stad Oostende echter nog een stapje verder. Zo kunt u genieten van een wandeling die u langsheen alle toppers in Oostende brengt. Dankzij het winterwandelplan ontdekt u alle winterse locaties en geniet u van de feeërieke verlichting op uw eigen tempo. Het winterwandelplan kunt u terugvinden op de website van Toerisme Oostende. 

Kunst, cultuur & shopping

Naast de frisse neus ophalen met het winterwandelplan kunt u uiteraard ook verder genieten van kunst en cultuur. We geven hieronder kort enkele boeiende en aangename kunst- en cultuur-activiteiten mee voor in Oostende deze winter. Meer inspiratie en activiteiten kunt u opdoen via de website van Toerisme Oostende. 

  • ‘Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam.’kunstwerken van 73 kunstenaars op 22 locaties in Oostende. Speciaal voor Het Vlot met curatoren Jan Fabre en Joanna De Vos werden 52 nieuwe werken gemaakt. Het Vlot brengt u op de meest originele plaatsen in de stad brengt: van de 22ste verdieping van het Europacentrum tot de paardenstallen van de Wellingtonhippodroom.
  • ‘Alice in Wonderland’ on ice: Kursaal Oostende biedt u dit jaar het sprookje Alice in Wonderland tijdens de kerstperiode. Deze familievoorstelling wordt gebracht op een schaatspiste met toppers uit de internationale kunstschaatwereld. Geschikt voor jong en oud!

Bent u eerder op zoek naar leuke cadeautjes voor onder de kerstboom? In Oostende kunt u naar hartenlust shoppen. Zelfs op zon- en feestdagen! Een spectaculaire lichttunnel in de winkelstraat maakt uw shoppen nog leuker. Deze tunnel overkoepelt de hele straat over een lengte van 188 meter met een adembenemende hemel van 232.500 lichtjes. Een niet te missen ervaring!

Oostende in de kerstvakantie: van Winter in het Park over eindejaarsvuurwerk tot nieuwjaarsduik.

U beleeft werkelijk een magische eindejaarsperiode op de gloednieuwe kerstmarkt van Oostende. Bij Winter in het park wordt de gezelligste periode van het jaar, nog intenser beleefd! Met elke dag nieuwe acts en magische momenten is Winter in het park een plaats om gezellig, samen met vrienden en familie uit te kijken naar Kerstmis en af te tellen tot het nieuwe jaar. Schaatsen op een echte vijver van 1150 vierkante meter? Naar het Leopoldpark!

In het kerstdorp geniet u verder met een glühwein of jenever van de kerstanimatie en het aangepaste muziekprogramma. De typische drank- en eet-chalets maken het geheel compleet.

Wat verderop in de stad staat echter wel een heel bijzondere chalet: het Huis van de Kerstman. Op 16 en 17 december reist de kerstman in hoogst eigen persoon af om uw kerst in Oostende compleet te maken. Tijdens dat weekend zal er ook een echte herder met schapen aanwezig zijn. Allen op naar het Wapenplein!

Eenmaal de kerstman terug naar zijn thuishaven in Lapland vertrokken is, maakt de stad zich klaar voor de jaarovergang. Het eindejaarsvuurwerk is een echte Oostendse traditie. Duizenden mensen vieren om middernacht de overgang van oud naar nieuw onder het fonkelende licht en de luide knallen van een betoverend vuurwerk. Plaats van afspraak: Groot Strand, Albert I-promenade.

De volgende traditie in Oostende sluit dan de kerstperiode in de stad af: met de nieuwjaarsduik zwaaien wij collectief de kerstsferen uit. Durft u het ook aan?